Borostyán

borostyán
A borostyán aranybarna, helyenként mély narancsos árnyalatba hajló, áttetsző vagy átlátszó, amorf szerkezetű, megkövesedett gyanta. Gyakoriak benne a zárványok, rovarmaradványok.
Energiája nagyon erősen kötődik a Földhöz. Legfőbb hatása az energiák leföldelése és a regenerációs folyamatok támogatása. Katalizátorként működik a test öngyógyító képességének javításában. Stabilizál, kiegyensúlyoz. Tisztítja az emberi energiamezőt, serkenti az áramlást. Az ártó energiákat kihúzza, elnyeli, segít a búskomorság leküzdésében.
A termékenység egyik ásványa, népszerű kísérő a szülőszobákban és védelmezőként gyakran ajándékozzák gyerekeknek, minden életkorban. Regeneráló hatását műtétek utáni lábadozásban jól kifejti. Hatása nagyon hasonló a karneol kristályéhoz, ezért szükség esetén helyettesíthetők egymással.
Hatékony tisztítása: fehér vászonba csomagolva tartsuk a földbe ásva 12-24 órán át.
A borostyán ritka és drága, sokféleképpen hamisítják. Valódiságát két módon biztosan meg lehet állapítani. A valódi borostyán sós vízben a felszínre emelkedik. A hamisítványokon, akár szerves, akár szintetikus (az üvegből készült másolatok kivételével) az aceton nyomot hagy.