Ugrás a fő tartalomra

Teaidő

tea
Napokon belül ránk köszönt az igazi hideg és nagyon sokan fordulunk segítségért a gyógyteák felé. Egyre többet hallom, hogy a teázás nem ér semmit. Vitatkozom vele, de azt elismerem, hogy kevés ember tud gyógyteát készíteni. Miért? Mert a sietség egyenlő a hiábavalósággal.
Illik tudni az adott gyógynövény hatását, felhasználási módját, minimum annyira, hogy forrázva vagy áztatva készítendő és azt is, hogy alkalmanként, kúraszerűen vagy folyamatosan fogyasztandó, a nap melyik szakában ajánlott és mikor ellenjavallt.
A forrázott tea áztatási ideje minimum 10 perc, de inkább 15, ezért a filteres megoldás, ami a gyorsaságot hivatott szolgálni, itt lényegtelen.
Ahhoz, hogy valóban hatásos ital készüljön, egy csésze vízben legalább 3-4 gramm növény ázzon. Ilyen nagyságú filtereket ritkán lehet látni (kivéve Herbex), a többi értelmetlen.
Praktikus, ha az adott növény a lakóhely közeléből körülbelül 100 kilométeren belülről származik. Ez lehet vita tárgya, de kizártnak tartom, hogy valami kimaradt volna a Kárpát-medence repertoárjából és így remek az összhang.
Teakeverékek esetén különösen figyelni kell az egyes összetevők mennyiségére, ezért szerintem maximum három gyógynövényt érdemes összekeverni, értelemszerűen ebből egy főzet legalább három csésze.
Kiemelten fontos minden csésze gyógytea után legalább annyi tiszta víz fogyasztása.
A hatás érdekében megéri otthon kevergetni és legalább olyan nyugodtan, lassan kortyolgatni, mint amilyen gondossággal elkészült. Vagy még nyugodtabban.