Kristálymánia

kristálymánia
A természetes kristályok növekvő népszerűségéből kiindulva az utóbbi években valóságos szintetikus kristálymánia alakult ki. Esztétikai szempontból meg is lehet érteni, mert hibátlanok, szépek és megfizethetőek, míg a valódi drágakövek kiváló minőségben elég drágák vagy gyakran nehezen elérhetőek.
A népszerű ásványok hamisítása már régi hagyomány és jó ideje ezek a mesterségesen előállított ékkövek is közel azonos értéket képviselnek az ékszerkészítésben.
Az első furcsaság néhány éve kezdődött, amikor az alkímia komolyan betört a piacra. Az aura kvarcok természetes kövekkel, hegyikristállyal dolgoznak és a magas hőfokon hozzáadott fémek határozzák meg a születő kristályok minőségét. Lenyűgözően szép variációk ezek. Széles körben pedig a Swarovski fedte le az igényeket, amit először nem vettem elég komolyan, de a Clear AB variációjuk egy az egyben az angyal aura kvarc megjelenését hordozza. Gondolom, hogy nem platinával dolgoznak, de az eredmény mégis elképesztő, mint ahogyan a sötét ametisztnél is, aminek természetes változatából valóságos csoda egy szép darabhoz jutni.
A szépségükön túl mire jók ezek a kristályok? Úgy tudom, hogy mesterséges cirkónium-szilikátok, ami arra utal, hogy simán programozható darabokról van szó. Nem is olyan vészes.