Ugrás a fő tartalomra

Törvény

esszénus
"Tíz törvényt adott Isten Mózes által a ti őseiteknek. Kemény törvények ezek, mondták a ti atyáitok és nem is tudták betartani azokat.
Ezt látván Mózes és nem akarván népe pusztulását, adott nékik tízszer tíz kevésbé kemény törvényt.
De bizony mondom néktek, ha a ti őseitek képesek lettek volna betartani Istennek az Ő tíz törvényét, nem lett volna sohasem szüksége Mózesnek az ő tízszer tíz törvényére.
Mert nincsen szüksége annak mankóra, akinek olyan erősek a lábai, mint a Sion hegye, de akinek remegnek az ő végtagjai mégis csak messzebb jut a mankóval, mint a nélkül. ... Ezért Mózes összetörte a két kőtáblát, amelyekre a törvények felírattak és helyettük tízszer tízet adott nekik. És ebből a tízszer tíz törvényből a farizeusok és az írástudók százszor tízet csináltak. Hogy elviselhetetlen terheket rakjanak vállaitokra, amelyeket még ők maguk sem viseltek. Mert minél közelebb vannak a törvények Istenhez, annál kevesebbre van szükség belőlük. És minél távolabb vannak a törvények Istentől, annál több kell belőlük. Ezért van az, hogy a farizeusok és írástudók törvénye megszámlálhatatlan; az Ember Fiának törvénye hét, az Angyaloké három és az Istené pedig egyetlen Egy."
(részlet az Esszénus Béke Evangéliumból, Edmond Bordeaux Székely fordításában)