A böjtről jut eszembe ... Mezei zsurló (equisetum arvense)

mezei zsurló
A növényvilág legmagasabb szilícium tartalmú tagja, 18% a kovasav-szilícium tartalma. Növénnyé alakult kristálynak is nevezik. A rend és a szerkezet megtestesítője.
A szilícium a földön előforduló második leggyakoribb elem. Minden sejt létéhez nélkülözhetetlen, a sejtfal alkotóeleme. Az általunk ismert szilícium-dioxid, pl. a hegyikristály, stabil kristályszerkezet.
A növényvilágban található és az emberi szervezet számára hasznosítható formája az amorf szilícium-dioxid. Ez a szilícium-dioxid nem keményíti, hanem rendkívül rugalmassá és könnyűvé teszi a test szöveteit.
A kovasav, amely szilícium tartalmú szervetlen sav, ad némi pluszt az ételeinkben bevitt szilíciumhoz képest.
A mezei zsurló méregtelenítő hatású, a népi gyógyászat vértisztítóként használja.
A szervezet ellenálló képességét növeli, a bőr szerkezetét nagymértékben javítja, regenerálja, erősíti a hajat, körmöt és a mérsékli narancsbőrt.
A csontszerkezetet, a porcokat, a kötőszövetet erősíti. A köszvény, reuma, gyulladások, TBC, hörghurut, vese és hólyagbetegségek, ödémák, epe és májbetegségek gyógyító növénye. Vérzéscsillapító. Alapvető a kollagéntermelődéshez és újjáépíti a sejtmembránt.
Bevitelénél két dologra kell figyelni. A beszűkült veseműködéssel élő betegek és a súlyos szívbetegek kis mennyiségben fogyaszthatják.
Növekedésben lévő csontok esetén túlzott bevitele okozhat deformitásokat.
Egészséges ember szervezetéből a többletet a vese kiválasztja.
További, szilíciumot tartalmazó gyógynövények: aloé, fehérmályva, citromfű, ginkgo, hibiszkusz, ginzeng, csalán és orvosi zsálya, amelynek fogyasztása daganatos betegségek esetén különösen ajánlott.