Kristálytulajdonságok, a szilícium szerepe a táplálkozásban

kása
A kristályok információ és energiahordozók, erős tudatosságuk támogatja az emberek személyes fejlődését. A kvarckristály sokszorosára emeli annak a rezgését, aki a testén viseli azt. Az alapot szimbolizálják, kiegyensúlyozzák a test energiáit.

A test alkalmazkodása az energetikai változásokhoz jelentős fizikai tünetekkel jár, pl. fokozott agyi kapacitás erős fejfájásokkal kísérve, váratlan fogyás, hízás, hátfájdalmak, a mellkas fájdalmai, bőrtünetek és a test méregtelenítésének minden tünete ide sorolható. Mindezek lelki, energetikai szinten zajlanak, hiszen a kristályosodás átvezet a Föld és a lélek síkja között.

Megváltozik az ételekhez való viszony is, a megszokott ételek émelygést, gyomorrontást okoznak.
Intenzív folyamat, amely idővel egyre könnyebbé válik. Az érzékek kiélesednek, a látás, a hallás, végül a test minden reakciója ezt az érzékenységet mutatja.
A félelem oldásával és a terhek letételével ez a folyamat megállíthatatlanul zajlik tovább. A test sűrűsége a rezgésszint emelkedése folytán megváltozik, könnyű, rugalmas lesz.

A kristályosodás folyamata napjainkban jelentősen felgyorsult. Ehhez a folyamathoz táplálkozásunkkal is nagyban hozzájárulhatunk. A tudomány is foglalkozik újabban a szilícium fontosságával az emberi szervezettel kapcsolatban. Eddig főként az ipar használta ki a szilícium előnyeit, információtároló képességét.

A szilícium a földön előforduló második leggyakoribb elem. Minden sejt létéhez nélkülözhetetlen, a sejtfal alkotóeleme. Az általunk ismert szilícium-dioxid, pl. a hegyikristály, stabil kristályszerkezet.
A növényvilágban található és az emberi szervezet számára hasznosítható formája az amorf szilícium-dioxid. Ez a szilícium-dioxid nem keményíti, hanem rendkívül rugalmassá és könnyűvé teszi a test szöveteit.

A táplálékok szilícium tartalmát illetően induljunk a piramis alapjától a csúcs felé haladva:
A legismertebb és leghétköznapibb forrás a paradicsom, uborka, burgonya, fokhagyma, kukorica, ananász, kapor, torma, mandarin, zöldbab, mazsola, amelyeknek a szilícium tartalma már említésre méltó.

A következő lépcsőfok a cékla, a spenót, búzakorpa és a rizs (teljes), amely már kétszer annyi szilíciumot tartalmaz. Gyerekeknél megfigyelhető a fokozott céklafogyasztás, hiszen alapvető szükségletüket elégíti ki. A spenóttal és céklával említhetjük egy lapon a banánt is. A banán fogyasztását korlátoznunk kell magas káliumtartalma miatt. Túlzott fogyasztása felborítja a szervezet ionháztartásának egyensúlyát.

Nagyon nagy lépés a piramis csúcsa felé az árpa és a köles. A köles szilíciumtartalma közel 30-szorosa az eddig felsorolt élelmiszereknek.

A csúcson magasan a zab áll. A zabkorpa az, amelynek szilícium tartalma 100-szorosa pl. a cékla szilícium tartalmának.
Elkészítése kevésbé változatos, ám egyszerű.

Ehhez nem árt tudni, hogy a szilícium felszívódását két tényező segíti. Az egyik a C-vitamin, amely a gyümölcslé-gyümölcs-zabkorpa kombinációban, ill. a kalcium, amely a forralt tej-vagy kefir-zabkorpa összeállításban fejti ki hatását.
A napi zabkorpa fogyasztás nagymértékű változást eredményez. A test láthatóan rugalmassá, erőssé, könnyűvé válik.

Személyes kedvencem a gyógynövények világában található, a mezei zsurló (equisetum arvense).
A növényvilág legmagasabb szilícium tartalmú tagja, 18% a kovasav-szilícium tartalma. Növénnyé alakult kristálynak is nevezik. A rend és a szerkezet megtestesítője.

A kovasav, amely szilícium tartalmú szervetlen sav, ad némi pluszt az ételeinkben bevitt szilíciumhoz képest. A szervezet ellenálló képességét növeli, a bőr szerkezetét nagymértékben javítja, regenerálja, erősíti a hajat, körmöt és a narancsbőr ellenszere. A csontszerkezetet, a porcokat, a kötőszövetet erősíti. A köszvény, reuma, gyulladások, TBC, hörghurut, vese és hólyagbetegségek, ödémák, epe és májbetegségek gyógyító növénye. Vérzéscsillapító. Alapvető a kollagéntermelődéshez és újjáépíti a sejtmembránt.
Bevitelénél két dologra kell figyelni. A beszűkült veseműködéssel élő betegek és a súlyos szívbetegek kis mennyiségben fogyaszthatják. Növekedésben lévő csontok esetén túlzott bevitele okozhat deformitásokat. Egészséges ember szervezetéből a többletet a vese kiválasztja.

További, szilíciumot tartalmazó gyógynövények: aloé, fehérmályva, citromfű, ginkgo, hibiszkusz, ginzeng, csalán és orvosi zsálya, amelynek fogyasztása daganatos betegségek esetén különösen ajánlott.

Amikor az életmódunkat fokozott szilíciumbevitellel támogatjuk, tartsuk be a fokozatosság elvét. A húsmentes táplálkozást folytatók kétségtelen előnyben vannak, hiszen a hús ehhez az életformához nem járul hozzá, de vegyük figyelembe az egyéni alkati adottságokat, igényeket.
Az igazi kihívás nem a hús, hanem a mesterséges adalékanyagok, mérgek, savak elhagyása az étrendből.

A tiszta víz szerepe ebben a táplálkozási formában domináns.
A gyógyteák mellett még egyszer annyi tiszta víz fogyasztása szükséges. A szervezet napi igénye 2,5-3,5 l körül van.
A víz méltatlanul alulértékelt eleme életünknek. Az emberi test 70-75%-a víz, amely kristálytulajdonságokkal bír. Információhordozó, programozható közeg.

Ez a kristálytulajdonságú anyag alkotja testünk nagyobb részét, közvetíti sejtszintig érzelmeink, félelmeink energiáját is. Ez a tényező az, amelynek ismeretében a betegségek jelentős része megelőzhető lenne.

A japán tudós, Masaru Emoto lefényképezte a vízkristályokat különböző hatásokra reagálva.
A víz központi szerkezete hatszög alakú, amely köré kristályforma rendeződik az adott információ minőségétől függően. A félelem, az agresszió és főként a közöny által okozott hatások a vízmolekula teljes szerkezetét roncsolják, még alapjai sem maradnak épen. A szeretet, hála, együttérzés és más magas rezgésű szavak, érzelmek gyönyörű kristályszerkezetet mutatnak.

Mindez utat mutat, hogyan bánjunk testünkkel és azzal a vízzel, amelyet nagy mennyiségben fogad be nap mint nap.
Az ivóvizünket programozhatjuk. Ennek több módja is van. Használhatunk kristályokat a vízben és a víz körül. Megáldhatjuk ill. energiával tölthetjük fel, pl. Reiki. Zenével, tibeti csengőkkel, és a képek erejével is kísérletezhetünk. Ez esetben alaposan meg kell gondolni, hogy a kép amelyre a vizet tesszük mit fejez ki, milyen érzelmet közvetít. A vizet tartsuk rajta legalább 24 órán át, vagy tovább.